Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές με το νέο σχέδιο τοπικής Αυτοδιοίκησης Καλλικράτης πέρασαν και αυτές με την σειρά τους στην ιστορία. Αυτό που έμεινε και πρέπει να θυμόμαστε για «άλλη μια φορά» είναι η μεγάλη αποχή. Τι όμως στην ουσία σήμανε αυτήν την τόσο μεγάλη αποχή για τα ελληνικά δεδομένα; Η απάντηση είναι πολύ εύκολη και ο λόγος βρίσκεται στο γεγονός ότι ο κόσμος έχει «κουραστεί» από τις μεγάλες υποσχέσεις, από την μεγάλη διαφθορά που υπάρχει στο δημόσιο βίο, από τα «δυσβάσταχτα» χρέη, αλλά και από μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν την καθημερινότητα του πολίτη. Με μια λέξη ο Έλληνας πολίτης έχει «μπουχτίσει» από τα μεγάλα λόγια και περιμένει μια μεγάλη αλλαγή. Η μη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές του Καλλικράτη είναι μια πολιτική πράξη αλλά ταυτόχρονα θέτει σε κίνδυνο την δημοκρατία αφού ο ίδιος ο πολίτης δεν παίρνει θέση έστω και αν ψήφιζε άκυρο. Δεν είμαι της άποψης της μη συμμετοχής αλλά μπορώ να καταλάβω το πώς νοιώθει ο κάθε πολίτης που δεν πήγε να ψηφίσει. Ωστόσο η αδιαφορία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις που δεν μπορούμε να τις προβλέψουμε προκαλώντας φθορές στο πολιτικό μας σύστημα. Ήδη σε αρκετές περιπτώσεις η φθορά του πολιτικού συστήματος έχει γίνει φανερή αφού οι νέοι δείχνουν πλήρη αδιαφορία για τις εκλογές. Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι Έλληνες που δεν πήγαν να ψηφίσουν στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 είναι απογοητευμένοι από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων και γενικά από την οικονομική κρίση που «ταλανίζει» την χώρα μας. Γι’ αυτό το λόγο το μήνυμα αυτό της μεγάλης αποχής θα πρέπει να το εξετάσουν όλοι οι πολιτικοί μαζί με τα πολιτικά κόμματα για να βρουν τι φταίει και τρόπους λύσεων γιατί σε διαφορετική περίπτωση κανένας δεν μπορεί να προβλέψει αν θα έχουμε ξανά την ίδια εικόνα της αποχής.
3 σχόλια:
πολυ καλο αρθρο διονυση..αλλα εγω συμφωνω μεν στο οτι η αιτια της αποχης ειναι κυριως απο την απογοητευση των ανθρωπων απεναντι στα πολιτικα κομματα αλλα δεν νομιζω οτι ειναι ο πιο σωστος τροπος η αποχη για να δειξουμε την αντιδραση μας..το μονο που καταφεραμε ειναι να εκλεχτουν ατομα επιλεγμενα απ΄τους λιγους..
εχεις απολυτο δικιο θύμιο. το θέμα ειναι πως θα καταφέρουμε να πείσουμε τους ανθρώπους που δεν προσέρχονται στην κάλπη (κυρίως νέοι) να έρθουν και να ψηφίσουν.
"Η αποχή έχει πολλές φωνές διότι έχει πολλές αιτίες. Είναι αφελείς οι προσπάθειες όσων επιχειρούν να οικειοποιηθούν την αποχή, ομογενοποιώντας την. Η αποχή μπορεί να μην εκφράζει μόνον την απόρριψη του συστήματος αλλά και την παραίτηση από... την προσπάθεια για τη βελτίωση ή την αλλαγή του.
Η αποχή μπορεί να εκφράζει απογοήτευση, απόρριψη, απόγνωση, οικονομική αδυναμία, πολιτική οργή αλλά και πολιτική χειραγώγηση, αριστοκρατικό αναχωρητισμό αλλά και πολιτισμική αποβλάκωση. Η αποχή δεν έχει η ίδια φωνή διότι τη σκεπάζουν οι φωνές αυτών που τη «διαβάζουν» και μιλούν στο όνομά της. Καθιστώντας την έτσι απορροφήσιμη από το σύστημα, μια άφωνο φωνή, μια απουσία που δεν μπορεί να 'ναι επί μακρόν παρούσα.
Ομως η διαρκώς αύξουσα αποχή βαθαίνει την αποξένωση -παροδική ή μονιμότερη- του λαού από την πολιτεία, το πολίτευμα και τους πολιτικούς, δίνοντας σε αυτήν την αποστροφή δύο εκδοχές: ή της παθητικής υποταγής ή της εν δυνάμει εξέγερσης...
Θα δούμε... "
Από τον Στάθη της Ελευθεροτυπίας...
Δημοσίευση σχολίου