Η Εθνική μας Μοναξιά


Αναμφίβολα το διαχρονικό λάθος και πάθος των ελλήνων ήταν και είναι η διχόνοια. Αυτό αποδεικνύεται σε όλο το διάστημα της ύπαρξης μας. Όσα πράγματα και αν έχουμε πετύχει άλλο τόσο τα καταστρέφουμε. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η «κακιά» μας μοίρα που δεν μπορούμε να την αλλάξουμε.
Η διχόνοια λοιπόν είναι το πάθος που εμπεριέχεται στο DNA των Ελλήνων και παρουσιάζεται σε κάθε μορφή κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο.  Δεν θα αναλύσουμε για το αν είναι προϊόν ατομικής θεώρησης ή αποτέλεσμα εγωιστικής τάσης αλλά ούτε θα εμβαθύνω στα διαχρονικά αποτελέσματα της. Θα ασχοληθούμε με τα τωρινά πεπραγμένα όπως το χαρακτηριστικό παράδειγμα της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής με τους τόσους νεκρούς. Η κρατική ανεπάρκεια και ο ελλιπής συντονισμός σίγουρα ήταν οι βασικότερες αιτίες αλλά μετά από αυτό αντί να είμαστε μια γροθιά, αντί να εξαλείψουμε τις κρατικές παθογένειες και αντί να αντιδράσουμε μαζικά μείναμε απλά στην βοήθεια. Ναι μεν υπήρξε μαζική βοήθεια αλλά είδαμε πολλές περιπτώσεις καταμερισμό και αποποίηση ευθυνών.  Η ομόνοια η οποία είναι αντίθετη της διχόνοιας θα πρέπει να υπάρχει τόσο σε κάθε άτομο της κοινωνίας αλλά και στις εκάστοτε κυβερνήσεις που εκπροσωπούν το κοινωνικό σύνολο. Εντούτοις αυτό δεν υφίσταται διότι τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο υπάρχουν συμφέροντα αλλά και το προσωπικό Εγώ. Η αγάπη και η ομόνοια είναι οι μόνες συγκολλητικές ουσίες που θα κρατήσουν ένα οικοδόμημα όρθιο. Η αγάπη και η ομόνοια συγκρατεί την οικογένεια, την κοινωνία, το έθνος και την κοινωνία των εθνών, σε όρθια στάση ώστε να μην καταρρεύσουν. Όταν λείπει η αγάπη και η ομόνοια, εκλείπει και η ενότητα, με αποτέλεσμα να επέλθει αργά ή γρήγορα η κατάρρευση με νομοτελειακή ακρίβεια. Η ομόνοια και η σύμπνοια πρέπει να διέπει την ύπαρξή μας ως κοινωνικά και πολιτικά άτομα. Ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, όπου ο Ελληνικός λαός καλείται να δώσει πολλές μάχες προκειμένου να κρατηθεί ως οντότητα. Σε διαφορετική περίπτωση η Εθνική μας μοναξιά θα γίνει Εθνική κατάρρευση και θα σημάνει το τέλος του Ελληνισμού.
Πιο κάτω παρουσιάζονται οι στίχοι του Εθνικού μας ύμνου οι οποίοι με τον πιο απλό τρόπο περιγράφουν την έννοια της διχόνοιας.


«Η Διχόνοια που βαστάει
ένα σκήπτρο η δολερή
καθενός χαμογελάει
“πάρ’ το” λέγοντας “και σύ”.
Κειό το σκήπτρο που σας δείχνει
έχει αλήθεια ωραία θωριά,
μην το πιάστε γιατί ρίχνει
εισέ δάκρυα θλιβερά».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More